/ Георги Димитров
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Истанбул, за да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, като на дневен ред е сделката за разрешаване на износа на украинско зърно, съобщават световните агенции.

Двамата лидери ще обсъдят също мирните преговори с Русия и предстоящата среща на върха на НАТО, написа Зеленски в Туитър.  "Възстановяването на Украйна, договорите в областта на отбраната между нашите компании" са други теми, добави той.

От началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 9000 цивилни

По-рано днес Зеленски проведе разговори в Чешката република и Словакия. Очаква се двамата президенти да дадат съвместна пресконференция по-късно днес.

Зърнената сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, позволява от миналото лято насам на корабите да превозват украински хранителни продукти от черноморските пристанища въпреки продължаващата война с Русия. Тя изтича на 17 юли. Украйна е сред най-големите производители на зърно в света и нейният износ се счита за жизненоважен за стабилизирането на световните цени на храните, отбелязва ДПА. По-рано Русия заяви, че е против подновяването на споразумението, като посочи като една от причините проблемите в руския износ на селскостопански продукти.

В писмено изявление днес ООН призова всички страни да удължат действието на сделката, "за да се даде приоритет на световната продоволствена сигурност".
Асен Георгиев, БТА