Украинският президент Володимир Зеленски кацна в чешката столица Прага в рамките на обиколка за набиране на подкрепа за ускорено приемане в НАТО преди срещата на върха на алианса следващата седмица, предаде Ройтерс.

Украйна иска да получи ясен сигнал от НАТО на срещата на 11-12 юли във Вилнюс, че може да се присъедини към военния алианс, когато войната на Русия срещу тази страна приключи.

Въпреки че Украйна иска да се присъедини възможно най-бързо, членовете на НАТО са разделени по въпроса колко бързо трябва да бъде предприета тази стъпка. Някои от тях се опасяват от действия, които биха могли да доведат алианса до активна война с Русия.

"Посещението на украинския президент има за цел да бъде израз на признателност за подкрепата, която Чехия е оказала на Украйна от началото на руската агресия, и да донесе взаимна увереност, че тази подкрепа ще продължи", заяви канцеларията на чешкия президент Петър Павел в изявление.

Малко преди това украинският президент внесе яснота къде продължава програмата му след България - в пост в Туитър написа, че отива в Чехия.

Там той ще се срещне с президента Петър Павел, премиера Петър Фиала, председателите на Сената и на Камарата на депутатите Милош Вистръчил и Маркета Пекарова Адамова. 

Историческа визита: Зеленски се срещна с първите мъже в България

Зеленски отбелязва, че акцентът в разговорите му ще бъде върху подкрепата за отбраната на Украйна, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО във Вилнюс, ситуацията около Запорожката АЕЦ, прилагането на формулата за мира и възстановяването на Украйна.
 

Новинарският портал novinky.cz съобщи, че на международното летище в Прага в ранния следобед са били засилени мерките за сигурност. Там са били разположени снайперисти и полицаи, въоръжени с автомати. От 15:00 ч. територията на Пражкия замък, резиденцията на чешкия президент и най-големият музеен комплекс в страната, е затворена за посетители.

Утре Зеленски ще бъде на визита в Турция.
Пламен Йотински/БТА