/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че "нито едно" руско искане не е било взето предвид по време на преговорите за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно, което изтича на 17 юли, предаде Франс прес.

"Бих искал да подчертая, че нищо не е направено, абсолютно нищо", интересите на Русия не са били отчетени изобщо, настоя той по време на телевизионно интервю. "Ще помислим какво ще правим, все още имаме няколко дни за това", добави Путин.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери, че преговорите за удължаване на споразумението продължават.

По-късно през деня руският заместник-външен министър Сергей Вершинин е обсъдил по телефона зърнената сделка с турския си колега Бурак Акчапар, предаде Ройтерс, като се позова на пресцентъра на руското външно министерство. Разговорът е бил по инициатива на Турция, се посочва в съобщението.

Освен това Вершинин е коментирал въпроса и с генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан.

"Двете страни размениха възгледи за изпълняването на споразуменията, сключени в Истанбул на 22 юли 2022 г., в контекста предизвикателствата пред глобалната продоволствена сигурност", заяви пресслужбата на ООН.

Миналата седмица Русия посочи, че не вижда "причина" за удължаване на споразумението, като се оплака от пречки пред собствените си доставки на селскостопански продукти. Във вторник вечерта руски безпилотни самолети атакуваха зърнен терминал в Одеска област в Южна Украйна, където се намират три ключови пристанища за износ на зърно.

Зърнената сделка, подписана през юли 2022 г. в Истанбул, позволи да бъдат изнесени близо 33 млн. тона зърно от Украйна въпреки войната, припомня АФП.
Николай Велев, Асен Георгиев/БТА