G
G / Guliver/Getty Images
Съюзниците от НАТО се споразумяха днес, че Русия трябва да сътрудничи пълноценно в ръководеното от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) разследване на отравянето на Алексей Навални. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Светът реагира остро на новината от Берлин за отравянето на Навални с „Новичок“

"Всяко използване на химическо оръжие показва пълно неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила", каза на пресконференция Столтенберг след заседание на посланиците на страните членки.

По думите му държавите от НАТО са се съгласили, че "сега Русия трябва да отговори на много сериозни въпроси" и трябва "пълноценно да сътрудничи" с ОЗХО в "безпристрастно международно разследване".

Един от създателите на „Новичок“: Навални не е отровен с препарата

Генералният секретар на пакта каза още, че съюзниците призовават Москва да предостави на ОЗХО цялата информация за програмата "Новичок". "Отговорните за тази атака трябва да бъдат подведени под отговорност и предадени на правосъдието", добави той и заяви, че отново сме свидетели на нападения срещу "опозиционни лидери и критици на руския режим", някои от които "даже са убити".
БТА