/ БГНЕС
Днес германското правителство заяви, че има "категорични" доказателства, че руският дисидент Алексей Навални е отровен с нервнопаралитичен агент от групата "Новичок". По думите им това е било установено с токсикологичен тест, извършен в специална лаборатория на Бундесвера по искане на берлинската клиника "Шарите", където е настанен пациентът. Алексей Навални бе транспортиран със самолет до Берлин на 22 август, след като два дни преди това се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия от сибирския град Томск до Москва. През последните десетина години той е един от най-яростните противници на руския президент Владимир Путин.

От Русия веднага реагираха, като говорителят на Кремъл заяви, че преди транспортирането на Алексей Навални до Берлин в организма му не са били открити никакви отровни вещества. Дмитрий Песков посочи, че Русия е готова и заинтересувана от "пълно взаимодействие и обмяна на данни по този въпрос с Германия", но Берлин не е отговорил на официалните запитвания на Москва.

Немски лекари: Алексей Навални е отровен с вещества от групата на новичок

Междувременно светът реагира много остро и не закъсняха позициите на лидерите на страните.

„Руският опозиционер Алексей Навални е станал жертва на отвратителен и подъл акт“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Извършителите трябва да бъдат съдени", каза тя в "Туитър".

"САЩ са много обезпокоени от обявените днес резултати. Отравянето на Алексей Навални е напълно осъдителен акт", заяви Белият дом.

"Русия и преди е използвала нервнотоксичното вещество "Новичок", се казва в изявлението и се допълва, че Вашингтон ще работи със съюзниците си, за да се потърси сметка на "отговорните в Русия".

Клиника „Шарите“: Симптомите на отравяне на Навални отслабват, но е на изкуствено дишане

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан също осъди днес "шокиращото и безотговорно използване" на това вещество.

Великобритания настоя, че Русия трябва да обясни защо руският опозиционен лидер Алексей Навални, известен като критик на президента Владимир Путин, е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок", предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Очевидно руското правителство трябва да даде отговори. То трябва да каже истината за това, което се е случило на Навални", заяви британският външен министър Доминик Рааб в изявление. "Абсолютно неприемливо е, че това забранено химическо оръжие е било използвано отново и още веднъж ставаме свидетели на насилие, насочено срещу водеща фигура в руската опозиция", добави той.

Британските власти идентифицираха като "Новичок" отровата, използвана срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Нападението беше извършено в британския град Солсбъри през 2018 г., припомня Асошиейтед прес. Нервнопаралитичното вещество е инхибитор на холинестеразата. Според лекарите от берлинската клиника "Шарите" подобни вещества са били открити в организма на Навални. На 4 март 2018 г. Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри и приети в болница в тежко състояние. Те оцеляха, но вече живеят скрити и под охрана. Странична жертва на отравянето стана жена, починала, след като се напръскала с вещество, което смятала за парфюм. Всъщност това бил флакон с "Новичок", който приятелят й открил, припомня АФП. Случаят с отравянето на Скрипал доведе до реципрочното обявяване на руски и западни дипломати за персона нон грата в мащаби, невиждани от края на Студената война.

МВнР: Осъждаме категорично отравянето на Навални

Германското външно министерство повика руския посланик в Берлин, след като лабораторно изследване показа, че дисидентът Алексей Навални е отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", предаде ДПА.

"За пореден път поискахме от името на германското правителство обстоятелствата за доказаното вече отравяне на Алексей Навални да бъдат изяснени изчерпателно и в пълна прозрачност", каза пред репортери външният министър на Германия Хайко Маас. "Осъждаме случилото се по най-категоричен начин и незабавно ще информираме своите партньори в ЕС и НАТО", заяви той, цитиран от ТАСС. По думите му Германия ще работи съвместно с партньорите си за "съразмерна реакция", която ще зависи от "действията на Русия".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че руският опозиционер Алексей Навални е станал жертва на "опит за убийство чрез отравяне", предаде Асошиейтед прес.

Меркел каза, че "има много сериозни въпроси, на които само руското правителство може да отговори и то трябва да отговори".

ТАСС цитира външнополитическия експерт от групата на ХДС/ХСС в Бундестага Юргин Харт, според когото на Русия може да бъдат наложени нови санкции. "Германия заедно с другите държави от ЕС, трябва да изработи единна позиция спрямо Русия, която не изключва по-нататъшни санкционни стъпки", гласи изявлението му на сайта на парламентарната група.