Пристигането на Навални в германската болница
Пристигането на Навални в германската болница / Gulliver/Getty Images

Клиниката  "Шарите" в Берлин
getty images

В организма на руския опозиционер Алексей Навални, който бе приет в германска болница за лечение след опит за отравяне в Омск, са открити следи от вещество от групата на Новичок, съобщи ТАСС. До този извод стигнали военни токсиколози в лаборатория на Бундесвера, разкри Fokus.de.

Клиниката „Шарите“ се свърза с български лекари, лекували Гебрев, заради инцидента с Навални

Според германското правителство са налице „недвусмислени доказателства“ за наличието на химически нервнотоксичен агент от групата на новичок в организма на най-последователния критик на Путин и неговата власт. По инициатива на берлинската клиника Charite, където в момента се намира Навални, в специална лаборатория на Бундесвера се проведе токсикологичен тест с проби на организма на руснака.

Дългият списък с отровените критици на Кремъл

„Шокиращо е, че Алексей Навални е станал жертва на атака с химически нервен агент в Русия“, заяви говорителят на правителството на Германия Щефен Зайферт. „Федералното правителство осъжда тази атака по най-категоричен начин. Призовава се руското правителство да даде обяснения“.

Министерството на външните работи на Германия спешно ще информира руския посланик в Берлин за резултатите от изследването, а германското правителство ще информира за тях своите партньори в ЕС и НАТО.

На 20 август самолетът, с който бе Навални, по спешност се приземи в Омск, където той бе транспортиран в болница. Първата диагноза на руските лекари бе нарушена обмяна на веществата на младия и жизнен 44-годишен мъж. Руските медии обявиха, че Навални е пил чай в Омск.

„Новичок“ бил установен и при втори британски полицай в близост до Скрипал 

В момента той се намира в кома, а лекарите от германската клиника Charite обявиха категорично, че опозиционерът е отровен със субстанция от групата на холинестеразните блокери.