Новичок
Новичок / БГНЕС
Британската полиция, разследвала отравяне с "Новичок" през 2018 г., за което Лондон обвинява Русия, съобщи, че следи от смъртоносния нервнопаралитичен агент са били открити в кръвна проба, взета тогава от втори полицай, предаде Ройтерс.

Според полицията, униформеният е бил лекуван и се е върнал на работа малко след като полицаи се отзовали на сигнал за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Бившият двоен агент и дъщеря му бяха открити в безпомощно състояние на пейка в южния английски град Солсбъри.

Втори пакет американски санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"


Нападението предизвика поредица от събития, завършили със смъртта на един човек и дълбоко обтягане на отношенията на Запада с Русия. Друг полицай - Ник Бейли - се разболя тежко след нападението с "Новичок", но впоследствие се възстанови.

Семейство Скрипал се възстановяват бавно.

Полицията обяви, че отравянето на втория полицай първоначално не е било установено при тестовете, но е станало ясно, когато пробите били изследвани по различен метод. Освен това, полицията продължава да анализира случая, посочва Ройтерс.

Операцията по отравянето на Скрипал била ръководена от генерал-майор от ГРУ

Великобритания обвини за нападението двама агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които са посетили Солсбъри. Русия отрича каквато и да било намеса по случая.
 
БТА