/ Guliver/Getty Images
Това сочи разследване на „Белингкет“ и Би Би Си
Отравянето миналата година във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е било ръководено от високопоставен представител на руските служби за военно разузнаване, който е бил в Лондон. Това се казва в разследване на "Белингкет" и Би Би Си, цитирано от Франс прес.

Жилището на Скрипал във Великобритания ще бъде придобито от местните власти

Разследващият уебсайт "Белингкет" обяви снощи, че е направил с Би Би Си разследване, което е потвърдило, че операцията е била ръководена от генерал-майор от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на име Денис Сергеев.

Според "Белингкет" той се е намирал в Обединеното кралство в момента на атентата срещу Скрипал, а през 2015 г. е бил в България, когато е бил отровен местен търговец на оръжия.

След година: Приключи обеззаразяването след отравянето на Скрипал

Би Би Си и "Белингкет" са успели да проследят движенията и телефонните комуникации на Сергеев, докато е бил в Лондон. Неговият телефон с нерегистрирана карта "не оставя следите, които обикновено оставят нормалните номера".

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

Според Би Би Си той е използвал приложения като "Уотсап" и "Телеграм", за да комуникира с двамата руски агенти в Солсбъри и с командването в Москва.

"Участието на генерал-майор показва каква важност се е придавала на тази операция", посочи "Белингкет".

Русия отрича да стои зад отравянето на бившия шпионин.
БТА