/ БГНЕС
Работата по обеззаразяването в британския град Солсбъри приключи близо година след опита за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с Новичок. Това съобщи днес британското министерство на околната среда, цитирано от Франс прес.

Къщата на Скрипал в Солсбъри ще бъде обявена за безопасна след 13 000 часа почистване
 
Къщата на бившия руски шпионин в този югозападен английски град е последният от 12 обекта, които бяха щателно почистени.
 
Около 190 военни и екипи от специалисти извършиха работата по обеззаразяването в Солсбъри и съседната община Еймсбъри, където през юли жена намери смъртта си след контакт със същото вещество.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

Скрипал отравяне Еймсбъри Солсбъри
БГНЕС

Освен къщата на Скрипал, почистени бяха пейката, където той бе намерен в безсъзнание с дъщеря си Юлия, пицария, бирария и търговски център, които двамата са посетили на 4 март 2018 г. Обеззаразен е бил и домът на полицай, който е бил контакт с нервнопаралитичното вещество. Почистени са и три обекта в Еймсбъри.
 
Британското правителство обвинява Русия, че стои зад нападението с Новичок и издейства европейска заповед за арест на двама руснаци, представени като агенти на руското военно разузнаване.
БТА