/ БГНЕС
Следователи смятат вече, че петима граждани на Русия са замесени в престъплението
Следователите, разследващи отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри с нервнопаралитичен агент, вече смятат, че петима руснаци са замесени в престъплението, пишат британските издания "Дейли мейл" и "Сън".

Трети руски агент, замесен в отравянето на Скрипал, вероятно все още е във Великобритания

Досега се смяташе, че в отравянето са замесени Александър Петров и Руслан Боширов, за които се предполагаше, че са агенти на руското военно разузнаване. Те са пътували до Великобритания под фалшива самоличност в опит да отровят Скрипал.
 

БГНЕС


Третият замесен бе идентифициран като руснакът Сергей Федотов, въпреки че не се знае дали това е истинското му име. Твърди се, че той бил също от руското военно разузнаване.

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал

Полицията е събрала повече доказателства срещу него и в хода на разследването установила двама нови съучастници, чиито имена не се съобщават. Смята се, че те са пътували с двамата предполагаеми извършители на отравянето, но тяхната роля била много по-малка. Очаква се полицията до няколко седмици да информира правителствени представители за доказателствата за последните двама заподозрени.
 

БГНЕС


По повод новите разкрития британските вестници "Таймс" и "Телеграф" припомнят, че третият заподозрян по случая Скрипал - Сергей Федотов, е свързван със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега.

Скотланд Ярд публикуваха нови клипове по случая "Скрипал" (ВИДЕО)

В. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ 5 (британската служба за вътрешна сигурност) проучват случая от 2015 г. В. "Телеграф" пише, че британският разследващ сайт Белингкат (bellingcat) заедно с руския си партньор "Инсайдър" са публикували свое разследване относно пътуването на Федотов до България и свързването му с отравянето на бизнесмена.
 

БГНЕС, архив


Британски медии разкриват кой е всъщност един от обвинените по аферата "Скрипал"?

В разследването сайтът Белингкат констатира, че схемата на пътуването на Федотов до България съвпадала с тази на пътуването му до Великобритания по време на отравянето на Скрипал. Той пътувал от Москва до съответната държава, но не се връщал с обратния полет от тази държава, за който имал билет, а взимал полет от друг европейски град до Москва.
БТА