Скотланд Ярд публикува нови клипове на заподозрени за инцидентите в Солисбъри и Еймсбъри, като поиска от обществеността помощ за по-нататъшното разследване. Това съобщи в четвъртък пресцентърът на Британската полицейска служба, предаде БГНЕС.

Разследването търси свидетели, които биха могли да разпознаят руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени от британската страна за отравянето на бившия полковник ГРУ Сергей Скриплал и неговата дъщеря Юлия.

Британски медии разкриват кой е всъщност един от обвинените по аферата "Скрипал"?

По-специално, полицията се интересува от изясняването на "един от ключовите моменти", свързани с мястото, където фалшивата бутилка от парфюма на Нина Ричи е била открита. Става въпрос за времето, от момента, когато е била хвърлена на 4 март, до момента, в който е била открита от Чарли Роули. "Ако смятате, че сте виждали розова кутия или бутилка някъде в Солсбъри, моля свържете се с нас", каза Дийн Хайдън, старши координатор на антитерористичното звено на Столичната полиция. "Все още сме решени да идентифицираме и да изправим пред съда всички, които са отговорни за тези безразсъдни действия", добави той.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

В първия видеоклип Петров и Боширов са заснети на гарата в Солсбъри, където са пристигнали малко преди обяд на 4 март. Във втория клип заподозрените минават в 11:58 ч. покрай бензиностанция на Уилтън Роуд, разположена близо до къщата на Скрипал.

Кремъл: Недопустимо е да бъдат обвинявани руските власти за станалото в Солсбъри

В третия видеоклип двамата мъже се разхождат по посока на гарата покрай "Фишъртън стрийт" в около 13:00 ч. и преминават през моста по река Ейвън. В един момент Петров се забавя, спира, изважда телефона си и прави снимки. След това двойката продължава по пътя си, обсъждайки нещо с усмивка.
В допълнение към видеозаписите Скотланд Ярд също публикува снимки на три пластмасови части, подобни на компонентите на пулверизатор.