Руслан Боширов и Александър Петров
Руслан Боширов и Александър Петров / БГНЕС
Истинската самоличност на единия от мъжете, издирвани от Великобритания за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, е Анатолий Владимирович Чепига, съобщи лондонският в. "Дейли телеграф" и добави, че става дума за руски полковник с награди, предаде Ройтерс.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

Обвинените за атаката срещу Скрипал са агенти на руското военно разузнаване (СНИМКИ)

"Дейли телеграф" разкри, че истинското име на Боширов е Чепига, като се позова на свое разследване, проведено съвместно със сайта "Белингкет", който пише по теми, свързани с разузнаването.

Кремъл: Недопустимо е да бъдат обвинявани руските власти за станалото в Солсбъри

Изданието съобщи, въз основа на изводи на "Белингкет", че Чепига е на 39 години и е офицер от руското военно разузнаване ГРУ, предаде Асошиейтед прес. Засега няма коментар от Москва на най-новите обвинения на "Белингкет".

Обвинените за отравянето на Скрипал проговориха (ВИДЕО)

Петров и Боширов се появиха по държавния руски телевизионен канал Ар Ти. Двамата казаха, че са били в Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето с Новичок, който според Лондон, е бил нанесен върху бравата на входната врата на Скрипал.

Кремъл: Заподозрените за отравянето на Скрипал не са свързани с руското правителство

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън написа в Туитър, че истинската самоличност на единия от заподозрените от Солсбъри е разкрита и че зад нея стои руски полковник, предаде Ройтерс.

Великобритания издирва още двама заподозрени по случая Скрипал

"Искам да благодаря на всички хора, които работят така неуморно по този случай", добави той в публикацията си.
 
Ройтерс отбеляза, че по този начин, както изглежда, той е потвърдил медийните съобщения, че заподозреният е руски полковник. Впоследствие обаче туитът е бил изтрит.
БТА