Британски прокурори обявиха имената на двама руски граждани, които според държавното обвинение са се опитали да отровят бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество в Англия, предаде Ройтерс.

За Александър Петров и Руслан Боширов е издадена европейска заповед за арест. Полицията разпространи снимките на двамата.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

"Няма да искаме от Русия екстрадирането им, тъй като руската конституция не позволява екстрадиция на руски граждани", уточни представител на юридическия отдел при кралската прокуратура.

руснаци отравяне Скрипал
БГНЕС

Нийл Басу, началник на антитерористичното звено в полицията, заяви, че двамата заподозрени са пътували под фалшиви имена, възрастта им е около 40 години и имат автентични руски паспорти.

Британската полиция разкрила кой е отровил семейство Скрипал

По думите на Басу следи от замърсяване с Новичок са открити в лондонска хотелска стая, където са живели двамата руснаци. Те са пристигнали във Великобритания на 2 март и са отпътували на 4 март.

руснаци отравяне Скрипал
БГНЕС

Великобритания ще иска от Русия екстрадирането на заподозрени за атаката над семейство Скрипал?

Британската полиция предполага, че нервнопаралитичното вещество за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря е вкарано в Обединеното кралство във флакон от парфюм "Нина Ричи" и приложено на входната врата на дома им в Солсбъри, предаде Асошиейтед прес.

Преди три месеца флаконът е бил намерен от местния жител Чарли Роули. Впоследствие той е хоспитализиран, а приятелката му Доун Сърджис умира след употреба на съдържанието.

Нийл Басу
Нийл Басу БГНЕС

Руски учен: Дозата, с която се твърди, че е отровен Скрипал, може да убие целия Солсбъри

Британските разследващи все още не могат да установят къде се е намирал флаконът в периода от покушението срещу Скрипал през март т.г. до 27 юни, когато Роули го намира. Така че засега полицията не е в състояние да предяви обвинения за второто отравяне.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че двамата мъже, обвинени в опита за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които "почти със сигурност" са действали с одобрение на високо ниво в руската държава, предадоха световните агенции.

"На базата на събраната при разследването информация правителството стигна до заключението, че двамата мъже, посочени от полицията и прокуратурата - Александър Петров и Руслан Боширов - са офицери от руското военно разузнаване", каза Мей пред британския парламент.

Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей БГНЕС

"Операцията почти със сигурност е била одобрена и извън ГРУ на високо равнище в руската държава".

Русия трябва да обуздае дейността на офицерите от военното си разузнаване и да поеме отговорност за извършеното от тях, подчерта Тереза Мей.

"Искаме Русия да е отговорен член на международната общност. Това означава, че тя трябва да поеме отговорност за безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава".

Мей заяви също, че атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в град Солсбъри вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.

"Подозирам, че те искаха да отправят послание към живеещите в чужбина руснаци, които са замесени в свързани с руската държава въпроси", каза Мей пред парламента, отбелязва Ройтерс.

руснаци отравяне Скрипал
БГНЕС


Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обявените от британските власти имена на заподозрени за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри не говорят нищо на Русия.

"В медиите се появиха изявления на британски официални представители относно заподозрените за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри. Прави се връзка с Русия. Обявените от медиите имена, както и разпространените снимки, не ни говорят нищо", подчерта говорителката.

"Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между провоохранителните органи", добави Захарова.

БТА