/ БГНЕС
Британски следователи смятат, че са идентифицирали заподозрените за нападението с нервнопаралитичното вещество Новичок срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри през март, предаде Ройтерс, като се позова на Прес асошиейшън.
 
Руски учен: Дозата, с която се твърди, че е отровен Скрипал, може да убие целия Солсбъри
 

Guliver/Getty Images


Няколко руснаци са замесени в опитите за убийство, съобщи пред Прес асошиейшън източник, запознат със следствието. ДПА посочва, че самоличността на заподозрените е била потвърдена с кръстосани проверки на записи от камери за наблюдение на хора, влезли във Великобритания в този период.
 
4 юли: Заради неизвестно вещество: Двама души бяха открити край Солсбъри в критично състояние

Великобритания неведнъж е заявявала, че Русия е отговорна за нападението, добавя ДПА. Москва обаче категорично отхвърля тези обвинения, заявявайки, че нито в СССР, нито в Русия е съществувала програма за разработване на подобен вид бойно вещество.
 

случаят Скрипал
БГНЕС


Бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха открити в критично състояние в парк в Солсбъри на 4 март. Според британските власти те са отровени с бойния нервнопаралитичен газ „Новичок“.

Британската полиция с опасения, че може да има още жертви на „Новичок“

Представител на военната лаборатория на британската армия обаче признаха, че нейните специалисти не са могли да установят произхода на веществото, с което бяха отровени семейство Скрипал.
БГНЕС