/ Thinkstock/Getty Images
"Новичок-ът в основата на отравянето на двамата британци този уикенд не може да е от същата партида като това, използвано в нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия“. Това заяви руският химик Вил Мирзаянов, който разкри съществуването на този нервнопаралитичен газ, предаде Франс прес. Според него Москва е замислила този нов инцидент, за да "отклони вниманието".
 
"Мисля, че това е нова атака, без физическа връзка с първата", каза Мирзаянов в телефонен разговор за Франс прес.

Заради неизвестно вещество: Двама души са открити край Солсбъри в критично състояние
 
Ако някои британски учени смятат, че "Новичок" е стабилна субстанция, която може да се запази четири месеца, това "изобщо не е вярно", добави той.
 
"Новичок е много податлив на влага и се разпада щом има вода", каза химикът.

Двамата британци край Солсбъри - отровени с „Новичок“, твърди полицията
 
Пламенен противник на руския президент Владимир Путин, 83-годишният Мирзаянов смята, че отравянето на двамата британци в Еймсбъри, е предназначено "да отклони вниманието от разследването на отравянето в Солсбъри" на двамата Скрипал.
 
"Като взимат на прицел хора, които нямат абсолютно никаква връзка с Русия, руснаците искат да покажат, че това е вътрешен британски проблем, а не международен проблем", по-специално с приближаването на първата среща на върха на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, допълва ученият.

Откритите в критично състояние край Солсбъди проявявали симптомите на Скрипал?
 
Мирзаянов пристигна в САЩ през 1995 г., след като работеше близо 30 години за Държавния изследователски институт за химия и органични технологии първо на СССР, а после на Русия. Мирзаянов бе този, който в началото на 90-те години за първи път разкри съществуването на "Новичок". Сега Мирзаянов живее в Принстън в САЩ.
БТА