/ БГНЕС
Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени с доза между 50 и 100 г от бойно вещество. Това е съобщил шефът на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу, цитиран от вестник "Ню Йорк таймс", съобщи РИА Новости.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

Веднага след инцидента в британския град Солсбъри на 4 март британските власти заявиха, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени със създаденото в Русия нервнопаралитично бойно вещество А234, известно като "Новичок". Русия обаче категорично отрече да е замесена в отравянето.

Британската полиция е идентифицирала заподозрени за покушението срещу Скрипал?

РИА Новости цитира Леонид Ринк - един от хората, разработвали системата за химическо оръжие "Новичок" - според когото такова количество от същото бойно средство би могло да унищожи цялото население на Солсбъри. Според него това доказва съмнителността на версията, че двамата са били отровени именно с това вещество.

Леонид Ринк: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха настанени в болница веднага след като бяха намерени на улицата в безпомощно състояние, но успяха да се съвземат, макар че британските власти и досега не са показали никакви кадри с тях след инцидента.

Юлия Скрипал бе изписана от болница, отведоха я на сигурно място

Британското ръководство излъга, когато обвини Русия, че е единствен производител на химическото оръжие "Новичок", каза в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Мъглата се разсейва и многобройните лъжи да правителството на Тереза Мей стават все по-ясни", писа Захарова във Фейсбук.

Тя се позова на изявлението на чешкия президент Милош Земан, който потвърди, че чешките военни също са произвеждали и експериментирали с боен газ от семейството "Новичок".

Земан: В Чехия е бил произвеждан и съхраняван "Новичок"

Отравянето на Скрипал във Великобритания ще попречи на руско-британското антитерористично сътрудничество при гарантирането на сигурността по време на световното първенство по футбол, което започва в Русия през юни, каза руският заместник-министър на външните работи Олег Сиромолотов, цитиран от Ройтерс.
БТА