/ БГНЕС
Днес бяха представени първите резултати от руското разследване на покушението на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в английския град Солсбъри.
 
Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

Направена е видео възстановка, проследяваща целия път на Юлия Скрипал от дома й до летището. Открито е таксито, в което тя се е возила, намерени са и видеозаписите от летище Шереметиево, на които тя се вижда. Установено е, че никой от пътниците на полета за Лондон, с който е летяла Юлия Скрипал, не е пострадал.
 

Guliver/Getty Images


Невропатичното вещество било поставено на брава на врата в дома на Скрипал

В същото време постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Александър Шулгин съобщи, че мисията на организацията не е успяла в резултат на анализите да установи производителя на отровното вещество, използвано срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря. 

Признанието той направи на извънредно заседание на изпълнителния съвет на ОЗХО по случая в Солсбъри.
 
Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Първо зададохме главния, ключовия въпрос на ръководителя на мисията на организацията: "Наистина ли по резултатите на независимата експертиза, проведена от експертите на ОЗХО, може да се направи извод от коя страна идва използвания токсичен химикал".
 

БГНЕС


И получихме съвършено ясен и недвусмислен отговор, че не е възможно по резултатите от анализа да се установи от коя страна идва този химикал, каза Шулгин, цитирайки думите на ръководителя на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия.
БГНЕС