Русия предупреди Великобритания, че ще съжалява заради обвиненията, които отправи срещу нея, че е отговорна за отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска територия, предаде Ройтерс. На открито заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на темата и поискано от Русия, руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя подчерта, че Великобритания "си играе с огъня". "Ще съжалявате", предупреди той, визирайки Великобритания.

Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере по случая Скрипал

Небензя отбеляза, че Русия няма "авторско право" върху нервнопаралитичния агент "Новичок", който се смята, че е бил използван при атаката в Солсбъри. Съединените щати и Великобритания също са разработили това отровно вещество, увери той.

Руският постоянен представител подчерта, че първоначалните британски изводи за руска следа са се обезсмислили, след като британската лаборатория в Портън Даун стигна до заключението, че при атаката е бил използван "Новичок" или подобно вещество, но не посочи неговия източник.

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

На заседанието Небензя подчерта, че "Русия няма никаква връзка с отравянето на Скрипал". Тя "има интерес от истината повече от всеки друг", каза той, цитиран от Франс прес.
Небензя осъди, според него, една добре подготвена кампания за дискредитиране на Русия.

"Защо Великобритания се нуждае от разследване, след като вече са решили кой е виновен?", попита руският постоянен представител в ООН, цитиран от Ройтерс. "Ние сме в театър на абсурда", каза той.

Лавров: Отравянето на Скрипал може да е изгодно за Великобритания

Небензя призова Великобритания към пълно сътрудничество по случая. "Ако откажете, ще смятаме това за опит за прикриване на истината", подчерта той.

Британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс каза в отговор, че страната й е започнала едно от най-обстойните и сложни разследвания, водени някога. Тя на свой ред обвини Русия, че се опитва да подкопае международните институции, заели се със случая, включително Организацията за забрана на химическите оръжия.

Лондон за руската идея за общо разследване за Скрипал: Това е извращение

Пиърс сравни желанието на Русия да се включи в разследването с подпалвач, играещ роля на пожарникар.

Руският и британският постоянен представител в ООН използваха домашни любимци и литературни герои като "оръжия" в своя словесен спор на заседанието на Съвета за сигурност на световната организация по случая Скрипал, предаде Франс прес. Под на моменти смаяните погледи на други дипломати руският постоянен представител в ООН попита британската си колега какво е станало с двете котки на Скрипал. "Какво се случи с тези животни? Защо никой не говори за тях? Тяхната съдба също е важен доказателствен елемент", каза Небензя. Цялата афера може да е "мегапровокация на тайните служби на определени страни", предположи той, без да уточни кои държави има предвид. В края на заседанието Небензя поиска думата, за да прочете на английски откъс от книгата "Алиса в Страната на чудесата", като алегория за липсата на доказателства по случая Скрипал.

Скрипал и дъщеря му били отровени в дома им

Пред журналисти Карън Пиърс на свой ред иронизира склонността на Небензя да прави отпратки към Шерлок Холмс.

"Да позволим на руски учени да разследват случай, при който те са най-вероятните извършители на престъплението... би било все едно Скотланд ярд да покани професор Мориарти", главния враг на прочутия детектив, да участва в неговите разследвания, каза тя.
 
Юлия Скрипал може да комуникира и състоянието й се подобрява, уточни Пиърс. Тя съобщи, че искането на Русия за консулски достъп до дъщерята на Сергей Скрипал е било предадено на възстановяващата се след нападението миналия месец рускиня.

Юлия Скрипал се чувства „все по-добре с всеки изминал ден“

"Очакваме нейния отговор", каза Пиърс и подчерта, че "трябва да бъде взета предвид волята на (Юлия) Скрипал", която е руска гражданка, за разлика от баща си.

На заседанието две от останалите три страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Франция, изразиха солидарност с Великобритания и подкрепиха позицията на своя съюзник. Китай се ограничи с осъждане на употребата на химическо оръжие и призив за разследване на атаката в Солсбъри.

Аферата "Скрипал" предизвика тежка криза между Русия и Запада, с реципрочно експулсиране на голям брой дипломати, отбелязва Франс прес. Ройтерс припомня, че в знак на солидарност с Великобритания Съединените щати и още над 20 страни са изгонили миналата седмица над 100 руски дипломати.
БТА