/ БГНЕС
Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано миналия месец за отравянето в Англия на бивш руски двоен агент и дъщеря му.

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Това съобщи Ройтерс, като се позова на публикувано днес резюме на резултатите.

На 12 март британският премиер Тереза Мей заяви, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с военен тип невротоксичен агент от група отровни вещества, наречена "Новичок", разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

Лондон за руската идея за общо разследване за Скрипал: Това е извращение

Следователите от ОЗХО потвърждават заключенията на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал, използван в Солсбъри, се казва в резюмето, цитирано от Асошиейтед прес.

Юлия Скрипал бе изписана от болница, отведоха я на сигурно място

В него се отбелязва, че веществото е с висока степен на чистота. В резюмето названието "Новичок" не фигурира, но се казва, че подробностите за токсина са описани в пълния секретен доклад за анализите. Източникът на веществото не е посочен.

Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори?

Великобритания обвинява Русия за отравянето, а Москва отрича да има нещо общо и подчертава, че Лондон не е подкрепил твърденията си с нито едно доказателство.

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че единствено руснаците са имали "средствата, мотива и репутацията" за извършване на нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Асошиейтед прес.

Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

Джонсън заяви, че не може да има съмнение какво е било използвано и няма друго обяснение за това кой е отговорен.
БТА