Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Обществото възприема българската позиция по случая „Скрипал”, показват данните на „Галъп интернешънъл” от експресен сондаж, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.

30 март: България няма да гони руски дипломати

Галъп сондаж
Галъп

88% одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“. 61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата партия сама да носи полагащата й се отговорност.

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81 не виждат реални доказателства за вина в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни, анализират социолозите.

30 март: Политически страсти в парламента заради случая „Скрипал“

Те отбелязват, че сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти в казус със сравнително малко информация и с противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.

Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят „Скрипал“ е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая „Скрипал“ са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят, съобщават от "Галъп".

Русия и Великобритания си отправиха взаимни обвинения по случая Скрипал

Галъп сондаж
Галъп

Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов по темата, посочват от социологическата агенция. Според техните данни 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, а 13% се против това, а останалите се колебаят. А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов. 12% избират „нито един от двамата“, а останалите се колебаят, допълват от "Галъп".