/ Guliver/Getty Images
Британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за покушението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС.

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Според британския ежедневник полицията се опитва да заведе дело срещу "лица, представляващи интерес за разследването, за които се смята, че са се върнали в Русия". Британските власти предполагат, че Сергей Скрипал е бил отровен в дома си в Солсбъри от ударна бойна група, изпратена в страната от руските власти. Тя е обработила с отровно вещество в течен вид дръжката на входната врата на жилището на бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, предавал сведения на Великобритания.


ОЗХО потвърди: Скрипал е бил отровен с нервнопаралитично вещество

"Дейли телеграф" е научил, че в разследването е постигнат голям пробив с проучване на списъците на пътници, влезли и излезли от Великобритания, както и с преглед на голямо количество записи от видеокамери в Солсбъри. Очаква се обаче разследването да продължи още много месеци.


За разследващите освен това ще е изключително сложно да повдигнат обвинения на заподозрените, тъй като срещу тях има косвени доказателства като присъствие на определени полети и в Солсбъри към момента на покушението. Това обаче не доказва обезателно, че именно те са извършили атаката, отбелязва изданието.

Британската полиция "не обсъжда конкретни линии на разследването", заяви лаконично представител на Скотланд ярд в отговор на запитване на ТАСС.

Лавров каза какво е установила швейцарска експертиза за Скрипал

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха приети в болница на 4 март, след като бяха открити в безпомощно състояние на пейка в английския град Солсбъри. Великобритания твърди, че става дума за отравяне, като атаката срещу тях е извършена с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вини за нея Русия. Москва категорично отрече британските твърдения. Аферата Скрипал стана причина за дипломатическа криза между Русия и запада, след като Великобритания, а впоследствие САЩ, Канада и редица европейски страни изгониха руски дипломати. Москва отговори с реципрочни мерки. 


Юлия Скрипал бе изписана от болница, отведоха я на сигурно място

Дъщерята на Скрипал бе изписана от болницата по-рано този месец, а за бившия руски разузнавач бе съобщено, че не е в критично състояние.

Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори?

Имаше дори информации, че той може да говори.
БТА