Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Независима швейцарска експертиза е установила, че във веществото, използвано в британския град Солсбъри, има следи от химическо оръжие, което е било на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, предаде ТАСС.

Лавров изрази убеденост, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц "работят професионални учени, които държат на репутацията си" и цитира техен доклад.

Домашните любимци на Сергей Скрипал са мъртви

Според руския външен министър при изследването на проби от Солсбъри швейцарците били установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория. Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила питане към Организацията за забрана на химическите оръжия защо не е взела предвид доклада от Шпиц, когато е изготвяла своя доклад за атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

В речта си Лавров назова "абсолютно неприемливи и неправомерни" действията на САЩ и съюзниците им срещу Сирия. Той отбеляза, че Москва е предложила на Париж и Вашингтон да издейства посещение на френски и американски експерти в град Дума, но те отказали. "И както сами разбирате, след известно време бяха нанесени удари", заключи първият дипломат на Русия.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха приети в болница на 4 март, след като бяха открити в безпомощно състояние на пейка в английския град Солсбъри. Великобритания твърди, че става дума за отравяне, като атаката срещу тях е извършена с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вини за нея Русия. Москва категорично отрече британските твърдения. Аферата Скрипал стана причина за дипломатическа криза между Русия и запада, след като Великобритания, а впоследствие САЩ, Канада и редица европейски страни изгониха руски дипломати. Москва отговори с реципрочни мерки. 

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Миналата седмица британската лаборатория в Портън Даун обяви, че не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия. Идентифицирала го е като "Новичок".  Това накара Русия да поиска от Великобритания да се извини за направените твърдения.

ОЗХО потвърди: Скрипал е бил отровен с нервнопаралитично вещество

Анализите на четири лаборатории към Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха британските заключения за нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на бивш руски двоен агент и дъщеря му.

Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори?

Междувременно още миналата седмица стана ясно, че Сергей Скрипал се възстановява след отравянето и се повлиява добре от лечението.

Юлия Скрипал бе изписана от болница, отведоха я на сигурно място

Дъщеря му Юлия бе изписана
от болницата на 9 април, след като се възстанови в резултат на продължителното лечение.  
БТА