Ръководителят на британското подразделение за борба с тероризма Нийл Басу заяви, че детективите не могат да установят дали веществото „Новичок“, на което са били изложени двама британци, е същото, използвано срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Ройтерс.

Почина британката, отровена с „Новичок“

44-годишната Доун Стърджис
почина на 8 юли, след като на 30 юни е била изложена на "Новичок" в Западна Англия, само на няколко мили от мястото, където преди 4 месеца бяха нападнати бащата и дъщерята Скрипал.

"Последният ужасяващ развой на събитията усили решителността на нашия разследващ екип, докато работим за установяване на отговорните за този скандален, дързък и варварски акт", каза пред репортери най-високопоставеният офицер в контратерористичното звено.
4 юли: Заради неизвестно вещество двама души бяха открити край Солсбъри в критично състояние

По думите му разследващите засега не са в състояние да кажат дали нервнопаралитичният агент, открит при този инцидент, е свързан с нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Според контратеррористичната полиция двамата британци, пострадали от "Новичок", са пипали шишенце с отровното вещество, отбелязва Асошиейтед прес.

Басу каза още, че починалата Стърджис и партньорът й Чарли Роули са били изложени на "висока доза" от бойното отровно вещество.

За момента работната версия е, че инцидентът със Стърджис и Роули е свързан с нападението през март срещу полковник Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Повече от 100 полицаи претърсват всички места, които двамата британци са посещавали, преди да се разболеят преди 9 дни. Претърсването е концентрирано върху домовете им и в парк в Солсбъри.

Руски химик, разкрил съществуването на „Новичок“, за новия инцидент край Солсбъри

Роули остава в критично състояние в болница в Солсбъри.
Представителят на британската полиция подчерта, че "не може да гарантира", че няма да има и други жертви на "Новичок", отбелязва Франс прес.

"Не мога да дам гаранции" за обществената сигурност, заяви той и призова хората да не докосват спринцовки или "необичайни предмети" с течност, ако случайно попаднат на тях.
БТА