/ Thinkstockphotos
Бивш директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) смята, че побъркан учен трови всички с "Новичок", пише в заглавие руското онлайн издание "Нюз".

Заради неизвестно вещество: Двама души са открити край Солсбъри в критично състояние

Николай Ковальов заяви, че в инцидентите с отравяния в английските градове Солсбъри и Еймсбъри може да е замесен бивш лаборант от британската военна лаборатория в Портън Даун.

Руски химик, разкрил съществуването на „Новичок“, за новия инцидент край Солсбъри 

Според бившия шеф на ФСС става все по-очевидно участието на човек, разработвал веществото, известно като "Новичок" или А-234, уточнява електронният вестник "Економика сегодня", като се позовава на Интерфакс. Според Ковальов - днес депутат от Държавната дума, този човек сега вече явно не работи в лабораторията, но може би е решил да отмъщава за нещо и "продължава безчовечните си експерименти върху хора".

Отровената с „Новичок“ двойка в Еймсбъри е имала досег със заразен предмет

Ексшефът на ФСС допуска, че става дума за психично болен. Той е убеден, че лабораторията в Портън Даун е в течение, затова бързо е давала на пострадалите подходяща противоотрова, спасявала живота им.

"Ковальов смята, че Лондон чудесно знае каква опасност грози британците, но полага усилия да скрие това. Но вече не може да става и дума, че е замесена Русия. Това впрочем бе признато дори от британски полицаи", добавя руското издание.

Москва: Британското правителство да прекрати интригите с отровни химически вещества

След четиримесечно разследване във връзка с първото отравяне - в Солсбъри, британските власти няма какво да представят пред обществото, а експертите на ОЗХО не са открили доказателства, че отровното вещество е произведено именно в Русия. А без такива доказателства дипломатическият скандал, предизвикал ново напрежение, изглежда като банална провокация, коментира "Труд".

"Западният печат обаче не си прави труда да събира доказателства", а "официални лица подхвърлят съчки в огъня", твърди руският вестник.

Лондон покани Москва да „попълни съществени бели петна“ по случая Скрипал

"Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис прикани хората да бъдат бдителни и да не докосват подозрителни предмети, намерени на улицата, най-вече игли и спринцовки. А всички, минавали през отцепените зони около Солсбъри, бяха посъветвани да си изперат горните дрехи и по-често да изтрhttps://dariknews.bg/novini/sviat/ruski-uchen-dozata-s-koiato-se-tvyrdi-che-e-otroven-skripal-mozhe-da-ubie-celiia-solsbyri-2095036иват лицето и ръцете си с влажни кърпички. В тамошните супермаркети сигурно се извиват вече опашки, както у нас по съветско време се редяхме за прах за пране", пише с горчива ирония "Труд".

Руски учен: Дозата, с която се твърди, че е отровен Скрипал, може да убие целия Солсбъри

"Всичко това щеше да е смешно, ако... Впрочем си е смешно при всяко положение. Победите на британските национали на Мондиала събудиха интерес към Русия, английският печат внезапно взе да пише, че хората в Русия не са чак такива зверове, че се срещат и нормални, добродушни, гостоприемни хора. И че стадионите у нас са чудесни, из московските улици се разхождат радостни запалянковци, а не хулигани или мечки. Че как да се търпи всичко това?!", пише руският всекидневник.

Леонид Ринк: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

"Трудно е да се отърсиш от усещането, че скандалът с "Новичок" е уреден специално, за да се изсипе лъжица катран насред футболното поле", добавя руският всекидневник, перефразирайки по свой начин поговорката "Сипвам лъжица катран в кацата с мед".
БТА