/ БГНЕС, архив
Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха да наложат санкции на девет лица и едно предприятие, обвинени в извършване на нападения с химическо оръжие.
 
Сред тях са двамата руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс, позовавайки се на два дипломатически източника.
 
Забраната на пътувания и замразяването на активи ще засегнат още двама руски граждани и петима сирийци. Предстои мерките да бъдат одобрени от външните министри на ЕС на редовната им месечна среща в Брюксел, насрочена за понеделник.

Скотланд Ярд публикуваха нови клипове по случая "Скрипал" (ВИДЕО)
 
Великобритания е предложила имената на Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон обвинява в опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри през март миналата година. Двамата отричат да са замесени в покушението.
 
Това са първите имена, включени в новия европейски механизъм за наказване на нападенията с химическо оръжие.
 
Нарасналата употреба на нервнопаралитични вещества, забранена с международен договор преди две десетилетия, притеснява западните правителства, отбелязва Ройтерс.
 
Сред последните случаи е и нападението срещу бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, предал десетки агенти на Великобритания. Той и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри на 4 март миналата година.

Повдигнаха обвинение на двама руснаци за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал
 
Според Лондон Петров и Боширов са служители на руското военно разузнаване. Те твърдят, че са невинни туристи, посетили Солсбъри, за да разгледат катедралата.
 
БТА