/ БГНЕС
Жилището на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал в английския град Солсбъри ще бъде придобито от съвета на графство Уилтшър, за да не бъде превърнато в хотел тип "нощувка със закуска" (B&B), предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Сън".

След година: Приключи обеззаразяването след отравянето на Скрипал

Британското издание цитира изявление на корпоративния директор на съвета за икономически растеж, инвестиции и жилищна политика Алистър Канингъм.

Поехме ангажимента жилището да не се използва за хотел тип "нощувка със закуска", като се търгува с историята му, и сме готови да го придобием, казва той пред изданието и допълва, че властите на графството все още водят преговори по въпроса с представители на британското правителство.

Къщата на Скрипал в Солсбъри ще бъде обявена за безопасна след 13 000 часа почистване

Канингъм отбеляза също, че съседите на Скрипал са изразили безпокойство за съдбата на жилището на бившия полковник. По думите на Канингъм, ако все пак жилището попадне в частни ръце, "съветът ще гарантира, че тази недвижима собственост няма да се използва като жилище."

Сергей Скрипал, бивш полковник от руското разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Великобритания и по-късно разменен за други двойни агенти, беше открит на 4 март 2018 г. в безсъзнание, заедно с дъщеря си Юлия, на пейка в южния английски град Солсбъри. Двамата оцеляха.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

Британските власти обвиниха ГРУ, че се е опитало да го отрови с мощен нервнопаралитичен агент "Новичок".

Москва отрича всякаква отговорност по случая.
БТА