/ БГНЕС
Руският блогър Алексей Навални остава на изкуствено дишане, макар че симптомите на отравяне продължават да отслабват, съобщи берлинската клиника "Шарите", където той се лекува, цитирана от ТАСС.

"Здравословното състояние на Алексей Навални продължава да е сериозно. Симптоматиката на блокиране на холинестеразата, предизвикано от отравянето, все повече отслабва", се казва в изявлението. "Навални продължава да се лекува в интензивното отделение и е включен към апарат за изкуствено дишане", добавиха представители на клиниката.

Немски лекари: Алексей Навални е отровен с вещества от групата на новичок

Специалистите на "Шарите" очакват влошаването на здравословното му състояние да бъде продължително, като не изключват възможността за дългосрочни последствия от тежкото отравяне.

Руската държава е единственият актьор, който има възможността да използва неврнопаралитична отрова от типа "Новичок", заяви Иван Жданов, директор на създадения от Навални Фонд за борба с корупцията, цитиран от Франс прес.

"Само държавата (ФСС, ГРУ) може да е прибегнала до Новичок. Това е отвъд всякакво разумно съмнение", заяви той в Туитър.
БТА