/ БГНЕС
Преди транспортирането на Алексей Навални до Берлин в организма му не бяха открити никакви отровни вещества, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Той каза, че Русия е готова и заинтересувана от "пълно взаимодействие и обмяна на данни по този въпрос с Германия", но Берлин не е отговорил на официалните запитвания на Москва.

На въпрос как реагира Кремъл на твърденията на Берлин, че Навални е отровен с вещество от групата "Новичок" Песков каза, че засега Кремъл не може да даде квалифициран отговор. 

Немски лекари: Алексей Навални е отровен с вещества от групата на новичок

Има "категорични" доказателства, че руският дисидент Алексей Навални е отровен с нервнопаралитичен агент от групата "Новичок". Това обяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от световните информационни агенции. По думите му това е било установено с токсикологичен тест, извършен в специална лаборатория на Бундесвера по искане на берлинската клиника "Шарите", където е настанен пациентът. "Шокиращо е, че Алексей Навални е станал жертва на нападение с нервнопаралитичен агент в Русия", каза Зайберт.

Зайберт призова отново Русия да извърши разследване на случилото се с 44-годишния Навални. За резултата от лабораторните изследвания е уведомена и Ангела Меркел, канцлер на Германия, която днес е обсъдила случая с някои министри. "Правителството на Германия категорично осъжда това нападение", заяви говорителят.

Клиника „Шарите“: Симптомите на отравяне на Навални отслабват, но е на изкуствено дишане

Зайберт каза още, че Берлин ще уведоми партньорите си от НАТО и ЕС за резултатите от своето разследване, с които ще обсъди евентуална "съвместна реакция" в зависимост от "руския отговор". Ще бъде уведомена и Организацията за забрана на химическите оръжия, а също парламентарните групи в Бундестага.

Алексей Навални бе транспортиран със самолет до Берлин на 22 август, след като два дни преди това се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия от сибирския град Томск до Москва. През последните десетина години той е един от най-яростните противници на руския президент Владимир Путин.

Ройтерс отбеляза, че след изявлението на правителството в Берлин стойността на руската рубла спрямо еврото спадна.
БТА