/ БГНЕС
Високопоставен служител на Държавният департамент обвини Русия за предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални, като посочи атака като последната пречка за продуктивният диалог между Вашингтон и Москва, съобщава електронното издание на вестник Washington Examiner.

"Това е лошо както за една от водещите фигури на опозицията в Русия, така и за естеството на връзката между руското правителство и неговото общество, този сигнал се изпраща и към външният свят’’, това заяви Джордж Кент, заместник секретар за Европа в сряда по време на събитие на германския фонд Маршал.

Един от създателите на „Новичок“: Навални не е отровен с препарата

‘’И така, мисля, че въпреки интереса да се опитаме да проведем честна, прозрачна дискусия с руснаците по определени политически въпроси, Русия често предприема действия, които усложняват този път и този разговор", каза още той.

Това е най-прякото приписване на вината за отравянето от правителството на САЩ, откакто Навални бе отровен миналият месец. Кент предложи наблюдението, след като Германия съобщи, че Навални е бил поразен от същото химическо оръжие ‘’Новичок’’, използвано при опита за убийство на бившият съветски двоен агент, живеещ в Лондон преди две години, констатацията, която предизвика лавина от осъждания от западните правителства и НАТО.

Светът реагира остро на новината от Берлин за отравянето на Навални с „Новичок“

„Употребата на нервен агент от военен клас прави още по-спешно руските власти да проведат пълно и прозрачно разследване“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда. „Отговорните трябва да бъдат идентифицирани и да бъдат съдени. Ще се консултираме с Германия и всички съюзници относно последиците от тези констатации. НАТО разглежда всяко използване на химическо оръжие като заплаха за международния мир и сигурност".

Висш руски дипломат обвини Германия, че подклажда „поредната информационна кампания“ срещу Русия, след като екипът на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че анализаторите са намерили „недвусмислени доказателства“, че Навални е отровен с „Новичок“. Руският антикорупционен активист се лекува в Берлин, където е преместен, след като руски лекари в болница в Сибир твърдят, че страда от „внезапен спад в нивата на кръвната захар“.

Немски лекари: Алексей Навални е отровен с вещества от групата на новичок

"Вместо задълбочено разследване и съвместна работа с цел да се получат автентични резултати, нашите партньори предпочитат да правят повече публични изявления, без да представят каквито и да било факти", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова за държавната медия. ‘’Това, което е най-важно и тъжно е, че същото време е, нашите партньори открито ни пренебрегват - днес това бе демонстрирано много ясно - наличните механизми за правно взаимодействие за получаване на истински резултати."

Германската оценка идва само няколко дни, след като заместник държавният секретар Стивън Бийгун пътува до Москва за широкообхватна дискусия с акцент върху политическата криза в Беларус, след като Александър Лукашенко спечели убедителна победа на президентските избори, които се считат за манипулирани. Русия предостави помощ на Лукашенко, докато американските власти вече обмислят санкции с които да накажат опита на властите да заглушат протестите в дните след изборите.

Клиника „Шарите“: Симптомите на отравяне на Навални отслабват, но е на изкуствено дишане

„САЩ ще продължат да разговарят с нашите съюзници и партньори в Европа, за да координират евентуално целенасочени санкции за онези, които са били ясно ангажирани както с бруталността, така и с насилието срещу мирни граждани и протестиращи, както и с явната измама, извършена през изборния ден’’, каза Кент в сряда.

Кент повтори предупреждението на Бигун за „болезнени последици“ за Русия, ако Владимир Путин предприеме „явна военна намеса“, за да подкрепи Лукашенко, като добави, че американските власти продължат да твърдят, че подобна маневра „би била катастрофална“ за репутацията на Русия в Беларус.

МВнР: Осъждаме категорично отравянето на Навални

"Не съм съвсем сигурен, че руснаците винаги разбират какво е в техен интерес", каза той, отбелязвайки, че руската инвазия в Украйна е причинила значително влошаване на проруските настроения в бившата съветска република.

"Мисля, че е важно за САЩ, за западните страни - да продължим диалога с Русия", каза още Кент.
Агенция "Фокус"