/ БГНЕС
Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че е прехванат разговор между Берлин и Варшава, показващ, че информацията за отравянето на Алексей Навални е фалшифицирана, предаде ТАСС.

"Преди изявлението на Меркел - тя каза, че на него, Навални, са искали да му запушат устата - ние прехванахме разговор. Както разбираме, Варшава разговаря с Берлин", заяви беларуският президент на среща с руския премиер Михаил Мишустин.

САЩ обвиняват Русия за отравянето на Навални

"Прехвана го нашето радиоелектронно военно разузнаване. Защото там (на западните граници на Беларус - заб. ТАСС) са разположени части и ние, разбира се, водим борба с натовците и в радиосферата", добави Лукашенко.

"Прехванахме интересен разговор, който - ще ви дам да го прочетете, ще го подготвим и ще го изпратим във ФСС - отчетливо показва, че това е фалшификация. Никакво отравяне на Навални не е имало", подчерта Лукашенко.

Един от създателите на „Новичок“: Навални не е отровен с препарата

На срещата си с руския премиер беларуският президент отбеляза също, че двете страни са постигнали значителен напредък в решаването на най-наболелите въпроси. "Много съм ви благодарен за последните седмици и може би даже месец-месец и половина, през които се водят интензивни преговори между нашите правителства", добави беларуският президент.

"С (моя руски колега) Владимир Владимирович (Путин) се договорихме за това още преди изборите. И както ми докладва вчера Роман Александрович (Головченко, премиерът на Беларус), сте постигнали значителен напредък в решаването на въпросите, които за нас са наболели."

Светът реагира остро на новината от Берлин за отравянето на Навални с „Новичок“

"Русия подкрепя изцяло суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Беларус", заяви от своя страна Мишустин. "За нас Беларус е родствена страна и въпросът не е само в историческите, езикови и духовни връзки, а и в нашите милиони граждани, които фактически са един народ, и вие неведнъж сте говорили за това", подчерта руският премиер.
Мишустин предаде на Лукашенко поздрави и най-добри пожелания от Путин.
БТА