Меркел: Сирия, Русия и Иран носят отговорност за позорната ситуация в Алепо
Меркел: Сирия, Русия и Иран носят отговорност за позорната ситуация в Алепо / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел определи като позор неспособността на международната общност да помогне на сирийския град Алепо. Тя заяви, че отговорност за тежката ситуация там носят сирийският режим и неговите руски и ирански поддръжници, предаде Франс прес.

Алепо - ключът към победата за режима в Дамаск

Алепо е позор за нас. Срамота е, че не успяхме да създадем хуманитарни коридори, но трябва да продължим с усилията в тази насока, заяви Меркел в реч пред делегатите на конгреса на нейната партия Християндемократически съюз /ХДС/, който започна в понеделник в град Есен.

Русия и Китай наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо

Тя припомни, че срещу споразумението за свободна търговия на ЕС със САЩ по улиците на германските градове са излезли стотици хиляди демонстранти, но ужасяващите бомбардировки в Алепо не пораждат никакви обществени протести, предаде ТАСС.

7-годишно сирийско момиченце описва живота в Алепо

В речта си Меркел засегна темата за бежанците. Тя обеща, че хаосът с бежанците в Германия от есента на миналата година няма да се повтори. Ситуацията с бежанците от миналата есен не трябва и не може да се повтаря. Това сега е мое и ще си остане мое политическо задължение и в бъдеще и затова ние работим в продължение на много месеци, заяви канцлерката, цитирана от ТАСС и Асошиейтед прес.

Меркел осъди изнасилването и убийството на студентка от афганистански имигрант

Тя подчерта необходимостта от спазване на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите. Миналата година в Германия пристигнаха около 890 000 кандидати за убежище, припомня ТАСС. През последните няколко месеца германското правителство затегна правилата за получаване на убежище и обяви няколко страни за безопасни, което означава, че хората, дошли оттам в Германия, не могат да очакват да получат бежански статут. Меркел беше и движещата сила зад споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, припомня Асошиейтед прес.

В речта си Меркел заяви също така, че иска големите международни компании да плащат повече данъци и заяви, че хората очакват именно това, предаде Франс прес.

Източник: БТА