Руска военна медицинска сестра е била убита, а двама руски лекари са били ранени при артилерийски обстрел от страна на бунтовници срещу мобилна руска болница в сирийския град Алепо, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

По-късно втора руска военна медичка е починала от раните си. Лекарите се борят за живота на още една тежко ранена своя руска колежка, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„Руските и сирийските медици направиха всичко по силите си да спасят живота й, но не успяха. Артилерийският обстрел е извършен от бойци на опозицията срещу болницата на (руското) министерство на отбраната в Алепо", заяви Конашенков.

Той съобщи още, че в момента докторите се борят за живота на другата тежко ранена руска лекарка, която е педиатър.

В неделя Русия изпрати помощи в района Фуркан, сред които и оборудване за разполагане на полевата болница.

Алепо - ключът към победата за режима в Дамаск

Конашенков заяви, че отговорност за смъртта на руската военна медицинска сестра носят "покровителите на терористите - САЩ, Великобритания, Франция и другите, които ги подкрепят", предаде ТАСС.

Сили на сирийската армия и на нейни съюзници напредват в Източен Алепо, след като превзеха нов квартал, предаде ДПА, като се позова на неправителствена мониторингова организация, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа от информатори в Сирия.

Сирийските бунтовници изгубиха североизточната част на Алепо

"Поеха контрол над квартал Кади Аскар и сега режимът и съюзените с него сили контролират над две трети от Източен Алепо", каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман. Сирийски активисти съобщиха, че руски и сирийски бойни самолети са увеличили атаките в контролираната от бунтовници северозападна провинция Идлиб, предаде Асошиейтед прес.

Местните координационни комитети съобщиха за въздушни удари по градовете Биниш, Маарат Насаан и Саракиб, както и провинциалната столица Идлиб. Според активистите при тазсутрешните атаки са били убити три деца. Ударите били нанесени от руски самолети. При въздушните атаки в провинция Идлиб вчера са загинали 65 цивилни.

7-годишно сирийско момиченце описва живота в Алепо

СЦНПЧ съобщи, че от 20 октомври в провинция Идлиб са били убити 288 мирни граждани.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че в Женева ще се състоят дискусии между Русия и САЩ за напускането на всички бунтовници от Алепо. Лавров каза, че проекторезолюцията за примирие в Алепо, която ще бъде разгледана в Съвета за сигурност на ООН, е "до голяма степен провокация, която торпилира руско-американските усилия".

Лавров и Кери търсят пътища за уреждане на сирийския конфликт

"Бяхме готови да се съберем в Женева още днес, но американците поискаха да се отложат консултациите. Те вероятно ще започнат утре вечер или в сряда сутринта, за да приложим всички начини за изтегляне на всички бунтовници от Източен Алепо", заяви руският външен министър.

Лавров каза, че щом бъде постигнато споразумението между Русия и САЩ, бунтовниците, които останат в източната част на Алепо, ще бъдат третирани като терористи и Русия ще подкрепи операцията на сирийската армия срещу тях, предаде Ройтерс.

ООН с критика за провала на евакуация на болни и ранени от Алепо

Според него проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН е контрапродуктивна, защото едно примирие би позволило на бунтовниците да се прегрупират.

Източник: БТА