Сирийските бунтовници изгубиха контрола над цялата североизточна част на град Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от световните агенции.

Днес сирийските сили превзеха кварталите Сахур, Хайдарие и Шейх Хорд в североизточен Алепо, а кюрдските сили изгониха бунтовниците от квартала Шейх Фарес, съобщава центърът.

Алепо отново попада във фокуса на сирийската касапница (ВИДЕО)

Кюрдите не са официално нито съюзници на Дамаск, нито на бунтовниците, но сирийската опозиция ги обвинява, че сътрудничат на сирийския режим в битката за връщане на контрола върху целия град Алепо.

Превземането на квартала Сахур е стратегическа победа за силите на сирийския режим, защото Източен Алепо е разделен окончателно на две части. В Източен Алепо живеят около 250 000 души. От четири месеца зоната е обсадена от силите на режима.

Сирийската армия вече контролира най-малко една трета от бунтовническия сектор на Алепо, превземайки един след друг кварталите в източната част на града, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Сирийската армия превзе три квартала в Източно Алепо за два дни

Според неправителствената организация близо 10 000 цивилни са избягали от Източно Алепо от нощта на събота срещу неделя. Най-малко 6000 от тях са влезли в квартала Шейх Максуд (под контрола на кюрдските сили), останалите са избягали в зони под правителствен контрол.

"Това е първото подобно бягство на цивилни от четири години", заяви директорът на центъра Рами Абдел Рахман.

Битката за Алепо: Един от най-тежките конфликти в градска среда в нашата епоха

Вчера войските на Башар Асад си върнаха най-големия квартал в Алепо, който бе под бунтовнически контрол. В момента те водят ожесточени боеве срещу бунтовниците в квартал Сахур. Неговото превземане би им позволило да разцепят Източно Алепо на северен и южен сектор.

Абдел Рахман обясни бързото напредване на сирийската армия с това, че тя атакува Източно Алепо на няколко фронта, което е отслабило бунтовниците.

Източник: БТА