Битката за Алепо: Един от най-тежките конфликти в градска среда в нашата епоха
Битката за Алепо: Един от най-тежките конфликти в градска среда в нашата епоха / БГНЕС, архив

Битката за Алепо, втория по големина град в Сирия, който днес е опустошен, е един от най-тежките конфликти в градска среда, заяви Петер Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), предаде АФП. Това без никакво съмнение е един от най-опустошителните конфликти в градска среда в нашата епоха, каза Маурер.

Град Алепо, който е разделен на квартали под контрола на бунтовниците в източната част и на квартали под контрола на силите на режима в западната част, в последно време е сцена на ескалация на напрежението и стотици хора загинаха, а броят на ранените все още не е ясен. Десетки хора се оказаха под обсада и не получават никаква помощ, припомни Маурер.

Над 950 цивилни са били убити в Алепо за три месеца

Никой не е защитен там, нито едно място не е защитено. Бомбардировките са непрестанни, домовете, училищата, болниците - всички са на прицел. Хората живеят в страх, добави президентът на МКЧК.

Децата са травмирани, размерите на страданието са огромни, допълни той и призова всички страни в конфликта да спрат с разрушенията и атаките, да спрат кръвопролитието в Алепо.

Русия потвърдили пред САЩ за нападение с отровен газ в Алепо

Сраженията в града се засилиха, след като силите на режима поеха през юли контрола върху последния път за доставки за бунтовническите зони. Това породи безпокойство за съдбата на 1,5-те милиона цивилни, намиращи се в града, от които 240 000 са в кварталите под контрола на бунтовниците. Инфраструкурата на града на много места е разрушена и снабдяването с ток и вода е намалено значително.

Битката за Алепо Един от найтежките конфликти в градска среда в нашата епоха
netinfo

Освен директната заплаха, която представляват сраженията, липсата на основни услуги като ток и вода представлява непосредствен и драматичен риск за милионите хора, които имат огромни трудности да получат основни медицински грижи, каза Маурер.

Ислямска държава държи 20 000 семейства като "жив щит"

Международният комитет на Червения кръст призова воюващите страни да позволят на хуманитарните агенции да влязат във всички квартали на Алепо и настоя за редовни прекратявания на огъня, за да може да се достави помощ за населението.

Битката за Алепо Един от найтежките конфликти в градска среда в нашата епоха
netinfo

Източник: БТА