Кремъл съжалява, че световната общност реагира "повече от скромно" на обстрела на руската полева болница в сирийския град Алепо. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, предаде ТАСС.

"Много съжаляваме, че световната общност, включително нашите партньори в Америка реагират повече от скромно на трагедията с обстрела срещу нашата болница в Сирия", каза Песков.

Руски военни медици загинаха при обстрела на болница в Алепо

"След вчерашното престъпление нашите военни ще помогнат на сирийската армия да вземе допълнителни мерки за сигурност, за да не бъдат болниците уязвими за бандитите", увери руският представител.

В момента Русия фактически самостоятелно се опитва да предоставя хуманитарна помощ на хората, напускащи източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците, посочи той. "В този контекст бихме приветствали една далеч по-активна позиция от страна на нашите западни партньори", добави говорителят на Кремъл.

Песков опроверга твърдения в западни медии, че Русия не желае да се договаря със САЩ за Сирия, преди да встъпи в длъжност новоизбраният президент Доналд Тръмп. Помолен за коментар, той заяви: "Това не е вярно. Путин и Обама имаха възможност за кратко да разменят мнения в Лима, те на крак засегнаха тъкмо сирийските проблеми. И точно там се разбраха работата да продължи".

Русия и Китай наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо

Бунтовниците, които откажат да напуснат Източно Алепо, ще бъдат ликвидирани, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

За момента отказът им да напуснат източните квартали не означава нищо, тъй като "няма от какво да се отказват, защото няма оформена руско-американска договореност. При всяко положение, който откаже да излезе с добро, ще бъде ликвидиран. Тук няма друг изход", подчерта руският първи дипломат. Лавров констатира, че опитите на Русия "да разговаря сериозно" с американците остават безуспешни.

"Така стана с договореностите от 9 септември, които бяха постигнати, влязоха в сила, но САЩ взеха да търсят предлози, за да се оттеглят от тях, и в крайна сметка откриха такъв предлог. Сегашната ситуация много наподобява онази", каза той.

Алепо - ключът към победата в Сирия

"Онова, което американците бяха предложили на хартия и ние публично го подкрепихме, сега излиза, че пак не е подходящо", добави руският министър. В преговорите със САЩ Русия смята да повдигне въпроса, че екстремистите са подбуждани към престъпни действия в Алепо и цяла Сирия. Това заяви днес Лавров след среща с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Сирийският опозиционен Висш преговорен комитет категорично отказва да изпълни решенията на Съвета за сигурност на ООН, според които е необходимо да се търсят договорености с официален Дамаск, посочи той. "Сериозно сме разтревожени, че подстрекават радикалите към по-нататъшни престъпни действия. Ще говорим за това с нашите колеги, включително с американците", заяви Лавров.

Първа стъпка за Сирия? Спрете убийствата

САЩ заявиха, че оттеглят предложенията си от 2 декември за изтегляне на бунтовниците от източните квартали на Алепо. Новите им предложения на пръв поглед "наподобяват опит да се спечели време, за да си поемат дъх бунтовниците, да поотдъхнат и да си попълнят запасите", добави руският външен министър.

Източник: БТА