Русия и Китай наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо
Русия и Китай наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо / БГНЕС, архив

Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето на резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в Алепо за седем дни, предадоха световните агенции.

Венецуела също гласува срещу този документ, внесен от Испания, Египет и Нова Зеландия.

Проектът на резолюция предвиждаше всички страни в сирийския конфликт да сложат край на всички атаки в Алепо за първоначален период от седем дни. Този период можеше да се подновява.

Проектът предвиждаше и да се допуснат екипи за оказване на хуманитарна помощ на десетките хиляди жители на онези източни части на град Алепо, които са под контрола на бунтовниците и които са обсадени от правителствените сили.

Преди гласуването днес представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин припомни, че в близките дни в Женева ще има консултации на експерти от САЩ и Русия за обсъждане на план за намиране на решение на ситуацията в Алепо, важен елемент от който е извеждането на бунтовниците от източната част на града.

Чуркин каза, че съветът за сигурност трябва да изчака изхода от тези консултации, преди да приема резолюция за Алепо, предаде ТАСС.

Паралелно Канада призова от името на 74 страни членки на Общото събрание на ООН да се обсъди в пленарна зала резолюция за хуманитарната помощ за Алепо. Дата за това обсъждане все още не е установена.

Източник: БТА