Сирийската армия вече контролира 2/3 от източната част на Алепо
Сирийската армия вече контролира 2/3 от източната част на Алепо / БГНЕС, архив

Сирийската армия е освободила днес 15 квартала в Източен Алепо и вече контролира общо 50 квартала, обхващащи 70% от територията на източната част на града, която доскоро бе в ръцете на бунтовниците, съобщи руският Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от ТАСС.

Само през днешния ден от оставащите под контрола на бунтовниците райони са излезли 1200 мирни жители. Руският център за помирение предоставя на всички тези хора топла храна, дрехи и предмети от първа необходимост.

В съобщението се казва още, че днес са се предали и са преминали в западните райони на града 66 опозиционни бойци. С решение на президента на Сирия Башар ал Асад те са били амнистирани.

Меркел: Сирия, Русия и Иран носят отговорност за позорната ситуация в Алепо

По-рано днес беше Ройтерс съобщи, позовавайки се на говорител на ООН в Женева, че сирийци масово напускат с автобуси източната част на Алепо, където се водят ожесточени боеве, към контролираните от правителството райони на най-големия сирийски град.

Само за последните 24 часа 800 души са пристигнали в една изоставена фабрика за памук в западния квартал Джибрин, а други 1260 - в квартал Ханано, завладян неотдавна от силите на режима. Там те се настаняват у свои близки или се отправят към други безопасни места извън града. Общо 31 500 души са успели да избягат от източната част на Алепо през последната седмица.

Стотици мирни жители са избягали от обсадената източна част на Алепо

"ООН е дълбоко обезпокоена за състоянието, безопасността и защитата на цивилните в Алепо, особено за тези, които са блокирани в обсадената източна част на града, тъй като сраженията там драматично се разраснаха и засилиха през последните 24 часа", каза цитираният представител на световната организация.

Източник: БТА