Стотици мирни жители са избягали от обсадената източна част на Алепо
Стотици мирни жители са избягали от обсадената източна част на Алепо / БГНЕС, архив

Около 400 мирни жители са избягали от обсадения бунтовнически анклав в Източно Алепо към квартал "Ханано" малко след като той беше превзет от правителствените сили. Това заяви организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитирана от ДПА.

Според СЦНЧП още стотици хора са избягали навътре в контролирания от бунтовниците източен сектор на Алепо, опасявайки се, че с превземането на "Ханано" въстаническият анклав може да бъде разцепен на две и те да се окажат блокирани на още по-малка територия.

30 семейства са преминали от Източно Алепо в квартал под контрола на кюрдите, заяви организацията.

Руското министерство на отбраната съобщи, че за последното денонощие от района Джабал Бидару на Алепо, който е под контрола на бунтовниците, са излезли 903 мирни жители, от които 119 деца, предаде ТАСС.

За последните два дни сирийската армия е постигнала чувствителен напредък в Алепо - освободени са 5 квартала и повече от 2000 сгради, съобщи руското министерство на отбраната. Руският Център за примирие между враждуващите страни в Сирия е организирал доставка на хуманитарна помощ за освободените от бойците райони.

Източник: БТА