ООН с критика за провала на евакуация на болни и ранени от Алепо
ООН с критика за провала на евакуация на болни и ранени от Алепо / БГНЕС, архив

ООН заяви, че отговорни за провала на операцията за евакуиране на болните и ранените от Източен Алепо са едновременно въоръжените групировки, сирийското правителство и местните власти, предадоха ТАСС и АФП.

В писмено изявление заместник генералният секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън посочи, че сътрудниците на ООН и партньорите им са били готови да започнат да евакуират хората, но на това попречила липсата на гаранции за сигурност.

ООН започва независимо разследване на събитията в Алепо

Евакуацията беше възпрепятствана от различни фактори, включително бавенето на необходимите разрешения от страна на местните власти, отбеляза О'Брайън. Той обвини също въоръжените групировки за наложените условия, а сирийското правителство - за отказа да допусне доставянето на медицински материали и оказване на друга помощ в източната част на града.

След три дни на затишие воюващите страна още не са се договорили, военните операции бяха подновени и насилието расте. Политическите и военните съображения отново вземат връх над човечността в Сирия, добави О'Брайън.

Русия продължи хуманитарната пауза в Алепо

Ново хуманитарно примирие в Алепо не е на дневен ред, каза вчера руският зам. външен министър Сергей Рябков, цитиран от АФП.

През последните седем денонощия полетите на руската и сирийската авиация над Алепо са напълно прекратени. Самолети не доближават града и не нанасят удари, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

За мирните жители, напускащи източните райони на Алепо, продължават денонощни да работят шест хуманитарни коридора, открити са пунктове, предлагащи топла храна и първа медицинска помощ, добави той.

В Лозана се проведе международната среща за Сирия

По-рано говорителят каза, че късно снощи 48 жени и деца, придружени от офицери от руския Център за помирение и от представители на сирийските власти са напуснали Източен Алепо през хуманитарен коридор. Оказана им е била медицинска помощ, осигурена им е храна и подслон.

Източник: БТА