Башар Асад: Победата в Алепо ще промени целия ход на войната в Сирия
Башар Асад: Победата в Алепо ще промени целия ход на войната в Сирия / БГНЕС, архив

Сирийският президент Башар ал Асад каза, че настъплението на сирийската армия в Алепо от последните дни напълно ще промени хода на сраженията в цяла Сирия.

Алепо е "последната надежда" на бунтовниците и тези, които ги подкрепят, след провала им в битките за Дамаск и Хомс, каза той в интервю за сирийския вестник "Уатан", което ще излезе утре, съобщиха осведомителните агенции.

Сирийската армия вече контролира 2/3 от източната част на Алепо

"Решението за освобождаване на цяла Сирия е взето и Алепо е част от него", заяви Асад. Победата в Алепо не значи край на войната в Сирия, но е "важен етап" по пътя към края на конфликта, посочи той. "Освобождаването на Алепо ще означава провал на заговора на регионалните сили и на Запада срещу Сирия", заяви сирийският президент.

Русия никога не се е опитвала да налага на Сирия свои решения, посочи Асад. Той заяви, че сирийското правителство не смята цялата сирийска опозиция за "чужди агенти" и е готово да преговаря с тези, които не са свързани "с терористите и с чуждите специални служби".

Ключът към победата за режима в Дамаск

Асад каза, че споразуменията за локални примирия, които се сключват между неговото правителство и въоръжени групировки в различни райони на Сирия са "реално и практическо решение на конфликта".

Източник: БТА