Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент
Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе прехвърлен предния ден, предаде Франс прес.

Белият дом призова за хуманно отношение към Навални

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доставен вчера в затворническа клиника в град Владимир североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

Прехвърлят Алексей Навални в болнично отделение за осъдени лица (ВИДЕО)

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Опасенията за здравето и живота на Алексей Навални - основна тема в западния печат

Критикът номер едно на Кремъл бе арестуван през януари при връщането си в Русия от лечение в Германия след отравяне, в което обвинява лично Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., смятано от мнозина за политически мотивирано.

Руските затворничеси служби увериха вчера, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

Съратникът на Навални Леонид Волков заяви, че той е прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница". "Амнести интернешънъл" прецени, че това прехвърляне е "наказание, маскирано като медицинска грижа", защото властите се готвят "да го хранят принудително, за да спрат гладната му стачка и да го накажат отново".

Съдбата на опозиционера наред с отношенията между Брюксел и Москва бе вчера в програмата на заседание на външните министри от ЕС. Западът повиши тона, с който разговаря с Русия. Москва продължава да заклеймява критиките откъм Запада като намеса във вътрешните й работи.

Навални завежда дело - не му давали книгите, които си донесъл в затвора

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре, когато се очаква годишното обръщение на Владимир Путин към парламента на страната.

Вътрешното министерство предупреди, че няма да позволи никаква "дестабилизация" и ще вземе "всички необходими мерки" за целта, посочва АФП. Московската полиция отбеляза, че участието в неразрешената акция е незаконно и призова столичани да не се включват в нея.

Служители на затвора заплашвали да хранят насила Навални

Правоохранителните органи информираха, че нарушителите ще бъдат задържани и ще им се търси отговорност, включително наказателна. Освен това проявата е планирана близо до сгради, където са разположени органи на държавната власт - това също е забранено от закона, информира ТАСС.

Руската прокуратура смята да забрани движението на Навални - Фонда за борба с корупцията, като "екстремистка" организация, напомня АФП.
БТА