"Здравето на Алексей Навални в затвора е сериозно влошено, казват лекарите му", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Личните лекари на лежащия в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални през уикенда рязко усилиха предупрежденията си за здравето му, което се влошава заради гладна стачка, остатъчни последици от опит за отравяне с химическо оръжие и, по думите им, лошото отношение към него в затвора, пише изданието.

Навални е лекуван само от правителствени лекари и сега е под риск да умре всеки момент от бъбречно и сърдечно заболяване, каза личният му лекар д-р Ярослав Ашихмин.

Знаменитости от цял свят поискаха от Путин Навални да получи медицинска помощ

След съобщенията за влошаващото се здраве на Навални, негови привърженици обявиха, че ще излязат на уличен протест в опит да убедят властите да дадат на независими лекари достъп до Навални, който е главният политически опонент на президента Путин, и да привлекат внимание върху положението с лошите условия в затвора за здравето на 44-годишния Навални, който съобщи, че изпитва силни болки в гърба и изтръпване на ръцете и краката.

Алексей Навални
БТА

Лекари в затвора са установили разместване на гръбначни дискове, а кръвни тестове са разкрили признаци на възможна бъбречна недостатъчност. Активистът е в гладна стачка от близо три седмици в знак на протест срещу условията на лечението му в затвора, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Дъщерята на Навални моли да се даде лекарска помощ на държания в затвора критик на Кремъл при растящи опасения за здравето му", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Навални е в 20-и ден гладна стачка в руски затвор. 20-годишната му дъщеря Дария Навална е студентка в Станфордския университет в Калифорния.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш туитна, че Навални умира, а няколко лекари заявиха, че той всеки момент може да получи сърдечен пристъп. Ярмиш заяви, че на Навални остават броени дни живот. Вчера екипът на Навални обяви нови протести в руски градове в сряда вечерта, отбелязва "Вашингтон пост".

"Съюзници на Навални призовават за масови протести в Русия, за да се спаси животът му", е заглавието на в. "Гардиън".

Съюзници на Алексей Навални призоваха поддръжниците му да организират масови протести в сряда в градове из Русия след мрачно предупреждение, че държаният в затвор критик на Кремъл и опозиционен лидер е с опасно влошено здраве и може да умре всеки момент, пише британският вестник.

Руският опозиционер Алексей Навални
БТА

Хора от екипа на Навални заявиха, че положението вече е толкова отчаяно, че няма време за губене. По-рано те бяха казали, че уличните протести ще се възобновят щом съберат 500 000 подписа в тяхна подкрепа. В момента не им достигат около 50 000 подписа.

Във видео в канала на Навални в YouTube заместниците му Леонид Волков и Иван Жданов заявиха, че здравето на Навални толкова се е влошило, че масови обществени прояви са единственият начин да бъде спасен. Волков призова гражданите да се съберат по площади из цялата страна в сряда в 19 ч. местно време.

Белият дом заплаши Москва с "последствия" заради риск Навални да умре в затвора

Този призив създава противопоставяне между поддръжниците на Навални и Владимир Путин, който по същото време ще произнася годишната си реч за състоянието на съюза. През януари Кремъл използва груба сила, за да разпръсне улични протести в подкрепа на Навални и хиляди души бяха арестувани, отбелязва вестникът. Личният лекар на Навални Анастасия Василева и други трима лекари, сред които кардиологът Ярослав Ашихмин, поискаха от ръководството на затвора да им даде незабавно достъп до Навални.

Алексей Навални бе експедитивно арестуван в неделя на летището, а в понеделник вече знаеше и присъдата си
БТА

"Пациентът ни може да умре всеки момент", написа Ашихмин във Facebook в събота, като изтъкна, че Навални има високи равнища на калий в кръвта и трябва незабавно да бъде прехвърлен в интензивно отделение. "Всеки момент може да настъпи фатална аритмия", написа той.

При равнища на калий в кръвта над 6 милимола на литър обикновено се налага незабавно лечение. При Навални те са на 7,1, казаха лекарите.

"Това означава нарушена функция на бъбреците и също, че всеки момент може да настъпят сериозни нарушения в сърдечния ритъм", се казва в изявление в Twitter акаунта на Василева, цитирано от "Гардиън".
БТА