Юлия Навална
Юлия Навална / Gulliver/Getty Images, архив
Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални, който се намира в наказателна колония, заяви, че е обезпокоена за здравето на мъжа си, който е болен и е обявил и гладна стачка, предаде Франс прес. Юлия Навална заяви това, след като е видяла съпруга си в наказателната колония, предаде Франс прес.

В Instagram тя разказа, че е успяла да го посети днес и да говори с него по телефона, като двамата са били разделени през стъкло. "Той си е все така в добро настроение и с чувство за хумор, но говори трудно и от време на време затваряше телефона, за да се изтегне на близката маса и да си почине", разказва Юлия.

"Знам, че той няма да се предаде, но след тази визита, се притеснявам още повече за него", допълва тя.

Навални завежда дело - не му давали книгите, които си донесъл в затвора

Според нея затворническата администрация продължава да отказва достъп на лекар до Навални, който вече тежи 76 килограма, тоест с 9 килограма по-малко, отколкото в началото на гладната стачка. Навални я обяви, за да протестира срещу условията си на задържане и обвини затворническата администрация, че му е отказала достъп до лекар. Той страда, според адвокатите му, от дискова херния.

Заради влошено състояние Навални бе преместен за известно време в болничната част на наказателната колония, но после бе върнат от нея, предаде ТАСС.

Навални е бил в диспансера от 5 до 9 април. На 9 април във връзка с подобряване на здравословното му състояние осъденият е бил прехвърлен обратно в отряда в наказателната колония. По данни от службата за изтърпяване на наказанията, медицинските изследвания не са потвърдили Навални да е болен от туберкулоза или да е заразен с коронавирус. Лекарски консилиум оценил състоянието на Навални като задоволително.
 
БТА