Руският опозиционер Алексей Навални, който е в наказателна колония и от 31 март започна гладна стачка, е заплашван от затворническите власти, че ще бъде хранен насила, предаде Франс прес, позовавайки се на официалната му страница в Twitter.

Един ден от затворническия живот на руския опозиционер Алексей Навални

"Той тежи 77 кг", се казва в акаунта @navalny, според който опозиционерът е отслабнал с 8 кг от началото на гладната си стачка.

"Поради сериозността на гладната му стачка, ръководството (на наказателната колония) всеки ден го заплашва, че ще бъде хранен насила", се посочва още в съобщението. В Русия законът разрешава принудително хранене на затворници. То може да се извършва орално, ректално или чрез гастрална сонда. Според правозащитниците такъв подход е форма на изтезание.

„Амнести Интернешънъл“: Русия бавно убива Навални (ВИДЕО)

Алексей Навални излежава присъда от две и половина години затвор по дело за измама, смятано за политически мотивирано въпреки отричанията на Кремъл.

Той престана да се храни в знак на протест срещу условията си на живот в колонията в Покров, на около 100 км от Москва. Навални обвинява ръководството на колонията, че му отказва подходящо лечение на болките в гърба, които затрудняват движението на ръцете и краката му. Според адвокатите му той има двойна дискова херния.

Алексей Навални
Алексей Навални БТА

Навални заявява също, че е изтезаван чрез лишаване от сън, тъй като през нощта надзирателите го будят на всеки час.

Руските власти отхвърлят обвиненията на Навални и заявяват, че той получава всички необходими медицински грижи. В официалната му страница в Twitter днес се заявява, че Навални все още няма достъп до лекар.
БТА