Затвореният в наказателна колония руски опозиционер Алексей Навални заяви, че охраната го измъчва през нощта, пише БТА.

По думите му надзирателите го събуждат на всеки час, а молбата му да му бъде оказана медицинска помощ заради силната болка в гърба и крака умишлено е била пренебрегната, за да може психиката му да бъде пречупена.

Опозиционерът, който е на 44 г. и е един от най-видните критици на руския президент Владимир Путин, бе осъден миналия месец на около две години и половина в наказателна колония. Според него делото е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност. Западът, включително и Европейският съд по правата на човека, поиска от руските власти да освободят Навални. Москва окачестви тези призиви като недопустима намеса в руските вътрешни работи.

Алексей Навални
БТА

Навални е затворен в строго охраняван сектор на наказателната колония ИК-2 в град Покров, на около сто километра източно от Москва.

Ето как изглежда всекидневието на Навални според собствените му разкази, публикувани в Инстаграм през март и според разказите на двама бивши затворници, с които Ройтерс разговаря по телефона. 

Алексей Навални
БТА
 

Руската Федерална служба за изпълняване на наказаниията ФСИН, нейният местен клон във Владимирска област, където е задържан Навални, и конкретната колония, в която е задържан, не отговориха на въпросите за ежедневието на Навални и на останалите затворници. ФСИН заяви миналата седмица, че здравословното състояние на Навални е стабилно и задоволително. Кремъл заяви в края на миналата седмица, че руските граждани, намиращи се в чужди затвори, се сблъскват с много по-лоши условия от тези, в които е поставен Навални, който в една от публикациите си в Инстаграм окачестви затвора си като "нашия дружелюбен концентрационен лагер".

ПАТРИОТИЧНО СЪБУЖДАНЕ

Надзирателите будят затворниците в 06:00 ч. и им пускат националния химн на Русия преди ежедневните им сутрешни занимания, разказва Навални.
"Представете си местността около казармите. Сняг. Хора в черни затворнически униформи, ботуши и ушанки стоят в тъмнината с ръце на гърба, а от високоговорител, инсталиран на висок стълб, гърми: "Слава на теб, Отечество наше свободно!", споделя Навални в съобщение в Инстаграм, качено с помощта на адвокатите му.

Националистът Дмитрий Дьомушкин, освободен от същата колония през 2019 г., разказа за Ройтерс по телефона, че затворниците в строго охранявания сектор разполагат с две минути да се облекат и да оправят леглата си. Двамата затворници, които се справят последни със задачата, са наказвани, понякога с бой, каза Дьомушкин.

ФИТНЕС В СТИЛ "МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ"

Навални разказва как по време на сутрешната физзарядка глас от високоговорителя инструктира затворниците да маршируват на едно място. "В тези моменти си представям, че съм част от руски римейк на "Междузвездни войни", казва Навални.

СУТРЕШЕН ТОАЛЕТ

Затворниците след това се връщат в казармите. Част от тях се нареждат на опашка, за да се измият, да използват тоалетната или да бъдат обръснати от един от затворниците, който заедно с охранителите се грижи за спазването на правилата, разказа националистът Дьомушкин.

"Ръцете ти са винаги на гърба. Стигаш до тях, вдигаш си главата и те избръсват за около минута или 40 секунди", каза той пред Ройтерс.

ЗАКУСКА

Закуската, сервирана в 06:30 ч., представлява каша в метални купи и сладък чай в метални чаши, разказва Навални.

"Когато приключиш със закуската, ставаш и си показваш ръцете. Забранено е да взимаш храна за после", каза Дьомушкин.

Служителите в затвора правят след това поименно повикване, процес, по време на който според Дьомушкин затворниците стоят прави в продължение на два часа.

Глеб Дробиленко, друг бивш затворник, разказа по телефона за Ройтерс за чести поименни проверки през деня, по време на които затворниците са стояли прави с часове. Той разказа още как група от около 15 затворници е била принудена да оправя отново и отново леглата на всички останали след закуска в продължение на часове. Други, казва Дробиленко, бяха принуждавани да бършат прах и да преместват мебели от едно място в казармите на друго и обратно, само за да убият време.

ПОСЕЩЕНИЕ НА АДВОКАТ

Адвокат посещава Навални всеки уикенд, но защитниците му твърдят, че ги карат да чакат в продължение на три или четири часа, преди да могат да го видят, и че срещите са кратки.

ОБЯД И ВЕЧЕРЯ

Обядът е супа, която обикновено се приготвя с остатъците от кашата от сутринта, картофи и малко пилешко или свинско месо, разказа Дьомушкин. За вечеря има още картофи и малко херинга или месо.

След обяда затворниците биват отвеждани в зала, в която правят физически упражнения. Някои от тях припадат, каза Дробиленко. А охранителите на затвора понякога изнасят кратки лекции.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ

От 17:00 ч. служителите в затвора пускат телевизора за един час, за да може затворниците да гледат новините или образователни предавания по държавни телевизии, каза Дьомушкин, според когото надзирателите се стараят да гарантират, че затворниците ще стоят прави възможно най-дълго време.

СПАНЕ

Затворниците се подготвят за нощта, след като измиват краката си и изпират чорапите си и са огледани за контузии от надзирателите.

"Забранено е да затвориш очи преди 22:00 ч. Затворници, които си сътрудничат с властите, обикалят и следят за това никой да не си затваря очите", каза Дьомушкин.

Навални разказва, че го будят на всеки час през нощта, защото имало опасност да избяга. Веднъж на всеки час човек се приближава към леглото му, снима го и го събужда, въпреки че има камера за видеонаблюдение в килията му.
"След това аз лягам отново да спя с мисълта, че има хора, които си спомнят за мен и няма да ме оставят. Не е ли прекрасно?", пише Навални със сарказъм в една от публикациите си.