Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Руският опозиционер Алексей Навални се оплакал, че надзирателите в наказателната колония, където изтърпява присъдата си от около две години и половина затвор, не го оставят да спи. В писмо, което предал на своите адвокати, той оприличил тази практика на мъчение, предаде Ройтерс.

Навални поискал от управата на наказателната колония да бъде прегледан от цивилен лекар, защото изпитва силни болки, но му било отказано.

По-рано днес адвокатка на критика на Кремъл заяви, че той е в лошо здравословно състояние, изпитва остра болка в гърба и на практика не може да движи десния си крак. По думите на Олга Михайлова призивите на правния екип на Навални да му бъде оказана необходимата медицинска помощ са пренебрегвани вече четири седмици.

Колонията на Навални считана за една от 4-те най-сурови в Русия

"Всички се страхуваме за здравето и живота му", каза адвокатката на руския опозиционер, цитирана от Франс прес.

Навални с първи отзиви от своя „дружелюбен концлагер“

Тя най-накрая е получила разрешение да се срещне днес със своя клиент, след като не успяла да го види вчера.

Здравословното състояние на руския опозиционер е задоволително, увериха тази сутрин от Федералната служба за изпълнение на наказанията, след като вчера негови близки биха тревога и казаха, че здравето му се влошава, откакто е изпратен в наказателната колония.

През февруари съд в Москва замени условната присъда на Навални с ефективна заради предполагаеми многобройни нарушения. Критикът на Кремъл сега се намира в наказателна колония в Покров, Владимирска област, на стотина километра североизточно от руската столица.
БТА