/ БТА
Алексей Навални е изложен в затвора на нарастващ риск от бъбречна недостатъчност и външният му вид се е влошил след двете седмици гладна стачка. Това обяви днес говорителка на Докторския съюз, който е свързан с опозиционния политик, предаде Ройтерс.

Критикът на Кремъл Навални отказва да приема храна от 31 март в знак на протест срещу отказа на властите да получи правилно лечение. По думите на говорителката на лекарския синдикат Александра Захарова, позовала се на изследвания, придобити чрез адвокатите на 44-годишния затворник състоянието му е "критично". Тя подчерта, че лекари от Докторския съюз не са преглеждали Навални.

Руските власти поискаха организациите на Навални да бъдат обявени за екстремистки

"Изследванията му са много, много лоши" каза тя пред Ройтерс. "Калият му е висок и има други високи показатели, които сочат, че скоро бъбреците му може да откажат. Това може да доведе до остра патология и може да се стигне до арест на сърцето", заключи лекарката.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той нарича изфабрикувано. Той бе арестуван след пристигането си в Русия от Германия, където бе на лечение заради отравянето с нервнопаралитично вещество, припомни Ройтерс.

Жената на Навални е притеснена за него, след като го е посетила в затвора

Около 80 изтъкнати писатели, актьори, историци, журналисти и режисьори, сред които Дж. К. Роулинг и Салман Рушди, са изпратили вчера отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което го призовават да осигури на Навални необходимото медицинско лечение, съобщи ДПА. "Като руски гражданин, той има законното право да бъде прегледан и лекуван от лекар по свой избор", се казва в писмото на английски език, публикувано в няколко европейски издания. Писмото е подписано също от носителките на Нобелова награда за литература Херта Мюлер, Луиз Глик и Светлана Алексиевич, Бьорн Улвеус от АББА", актьорите Бенедикт Къмбърбач и Кристин Скот Томас, както и историците Нийл Фъргюсън и Саймън Шама.
БТА