/ БТА
Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза днес, че Вашингтон е заплашил Москва с "последствия", ако критикът на Кремъл Навални умре в затвора, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Уведомихме руското правителство, че случващото се с Навални в техен затвор е тяхна отговорност и международната общност ще им държи сметка", каза Съливан за предаването "Състоянието на съюза" по Си Ен Ен. Той добави, че Вашингтон обсъжда различни евентуални наказателни мерки, но отказа да ги назовава.

Привърженици на Навални готвят мащабни демонстрации в негова подкрепа

На въпрос защо президентът Джо Байдън не коментира обезпокоителните съобщения за влошеното здраве на руския опозиционер, Съливан каза, че Белият дом разговаря с Москва "частно и по дипломатически канали". Той отбеляза, че наскоро САЩ и ЕС са наложили санкции заради преследването в Русия на политическия противник на президента Владимир Путин.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той нарича изфабрикувано. Той бе арестуван след пристигането си в Русия от Германия, където бе на лечение заради отравянето с нервнопаралитично вещество.

От 31 март той отказва да приема храна в знак на протест, че не му разрешават адекватно лечение срещу остри болки в гърба и кръста. Лекари съобщиха вчера, че според лабораторните изследвания скоро Навални ще изпадне в бъбречна недостатъчност, което може да доведа до арест на сърцето.

В изявление за вестник "Билд" външният министър на Германия Хайко Маас казва, че ситуацията около Навални ще бъде обсъдена утре на заседанието на първите дипломати на страните от ЕС.

Знаменитости от цял свят поискаха от Путин Навални да получи медицинска помощ

Около 457 хиляди души са се записали на уебсайта на Навални за участие в предстоящите демонстрации в негова подкрепа. Първоначално екипът му бе заявил, че изчаква да се съберат половин милион подписа. Но предвид развитието на събитията е трябвало да се избърза с определянето на датата 21 април за общонационалната протестна акция, казаха организаторите.
БТА