/ БТА
Привърженици на гладуващия в затвора Алексей Навални обявиха днес, че са насрочили за 21 април демонстрации в негова подкрепа, които по думите им ще бъдат най-големите в новата история на Русия, предадоха Ройтерс и АП.

Целта е да се привлече вниманието към влошеното здравословно състояние на затворника, който от 31 март отказва да приема храна в знак на протест, че не му разрешават адекватно лечение срещу остри болки в гърба и кръста. Ръководителят на щаба на Навални Леонид Волков каза, че демонстрациите ще се състоят толкова скоро, защото животът на затворника е под непосредствена заплаха.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

От лекарския съюз вчера съобщиха, че според лабораторните изследвания скоро Навални ще изпадне в бъбречна недостатъчност, което може да доведа до арест на сърцето. "Пациентът може да почине във всеки момент", констатира лекарят Ярослав Ашихмин.

Знаменитости от цял свят поискаха от Путин Навални да получи медицинска помощ

Демонстрациите в сряда са свикани на места със символно значение - Манежния площад в Москва в близост до Кремъл и огромния Дворцов площад в Санкт Петербург. Засега няма коментар от полицията или правителството, но вероятно реакцията им ще бъде твърда. По време на протестите през януари с настояване Навални да бъде освободен бяха задържани над 10 хиляди души.

Дъщерята на Навални Даша, която е студентка в Станфордския университет, се обърна в "Туитър" към руските власти: "Позволете на лекар да прогледа моя татко".