Руските затворнически власти решиха да прехвърлят в болнично отделение за затворници опозиционера Алексей Навални, който е в гладна стачка от около три седмици, предадоха Франс прес и ТАСС.

Опасенията за здравето и живота на Алексей Навални - основна тема в западния печат

"Лекарска комисия реши А. Навални да бъде прехвърлен в стационар на областната болница за осъдени лица на територията на Трета наказателна колония във Владимирска област, която е специализирана в динамичното наблюдение на подобни пациенти", съобщи днес Федералната служба за изпълнение на наказанията. "Към настоящия момент здравословното състояние на А. Навални се оценява като удовлетворително, той ежедневно е преглеждан от лекар. Със съгласието на пациента му е назначена витаминна терапия", се казва още в съобщението.

Байдън: Съдбата на Навални е напълно несправедлива

Съюзниците на руския опозиционер обявиха планове да организират в сряда протести, които се надяват да станат на най-масовите в съвременната история на страната. Руското министерство на вътрешните работи отговори с призив към населението да не участва в протестите.

"Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични събирания, особено опити да се предизвикват сблъсъци с представители на правоохранителните органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената сигурност и незабавно пресечени", посочи министерството.

Неразрешени митинги в подкрепа на Навални ще бъдат разглеждани от властите като незаконни, обяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Песков допълни, че не разполага с никакви сведения за здравословното състояние на критика на Кремъл.

Президентът Владимир Путин не може да предприеме никакви действия, за да следи здравето на руските затворници, отбеляза той.

Същевременно САЩ предупредиха, че Русия "ще си плати", ако Навални почине в затвора. Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон е казал на Москва, че "ще има последствия", ако Навални, който миналата година за малко не умря, след като според западни експерти е бил отровен с нервнопаралитично вещество от типа на Новичок, почине в затвора.

А от Кремъл отговориха, че Русия ще продължи да отговаря съразмерно на всякакви по-нататъшни санкции, след като нови американски наказателни мерки от миналата седмица срещу суверенния дълг на Русия и вкарване на руски компании в черен списък я накараха да отвърне.

На 31 март изтърпяващият присъда в наказателна колония критик на Кремъл обяви гладна стачка в знак на протест срещу, според него, отказа на затворническата управа да му осигури адекватно медицинско лечение въпреки острите болки в единия крак и гърба.
БТА